Csibirka Egyesület
Szentistváni matyó hímzés motívumai
Cím: 3418 Szentistván, Széchenyi út 68.

Tel.: +36 30 551 9767
Mail: info@csibirka.hu
Web: www.csibirka.hu
Facebook: Csibirka Hasznosságért, Környezettudatosságért Egyesület

Az egyesület 2013 óta van bejegyezve, de tevékenységét 2018-ban kezdte meg. 2019-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával több mint 2 órás dokumentumfilmen feldolgozta a szentistváni matyó népviseletet, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával megteremtette működésének pénzügyi és szervezeti alapjait és szakmai programjának megvalósítása keretében környezetbarát tevékenységet végzett. Saját forrásból kiadta a Simon Istvánné Pozsa Magdolna, a Népművészet Mestere hímzésterveiből összeállított színező füzetet magyar és angol nyelvű ismertető szöveggel.

A füzet 8 mintát kínál színezésre dupla oldalon. Bal oldalon található a kiszínezett változat, a jobb oldalon pedig a minta kiszínezendő fekete-fehér körvonala. A borítót Simon Istvánné Pozsa Magdolna által tervezett és hímzett párna fotója díszíti. A matyó hímzés 2012-ben „egy hagyományos közösség hímzéseként” felkerült az UNESCO által elismert értékek listájára.

A színező megrendelhető az info@csibirka.hu címen, illetve megvásárolható Mezőkövesden a Matyó Múzeumban (Szent László tér 8.), Szentistvánon az Édesem cukrászdában (Széchenyi út 7.), valamint Egerben a Város a város alatt kiállítóhelyen (Városfal u. 1.).

3418 Szentistván, Széchenyi út 68.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Antal Simonné – matyó népviselet, ruhakiegészítők, dísztárgyak (Szentistván)

Már gyermekkorom óta elkötelezett híve vagyok a matyó népművészetnek. A nyolcvanas évek elejéig a Matyó Háziipari Szövetkezetbe dolgoztam be, nyugdíjazásom után pedig tovább folytattam a kézműves tevékenységet. 1989 óta vállalkozóként tevékenykedem.


2020 © Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás
3400 Mezőkövesd, Mátyás király út 114.
06 49 511 580
oktarmk@t-online.hu

Készítette a Viacom Informatikai Kft.