Vasműves (Kovács József)
Acélszobrok
Cím: 3443 Mezőnagymihály, Ady Endre utca 37.
Tel.: +36 70 645 0479
Mail: kojyuho@gmail.com

Egész felnőtt életemben vassal, acéllal dolgoztam. Mindig azt, amit a munkahely kívánt. Két éve karácsony előtt – mivel a sok év a szakmában kimunkált, és rendelkeztem kellő önbizalommal – eszembe jutott, hogy az összes ajándékot acélból, a saját kezemmel fogom létrehozni. Ezúttal úgy és azt, amit én akarok. Nem volt előírás, nem voltak szabályok. Így aztán elkészült egy 5 mm vastag acéllemezből Szabó Lőrinc szobra. A fogadtatás elsöprő erejű volt. Ez annyira megtetszett, hogy nem bírtam leállni. Az ember élete, az érzelmek, a mozgás bemutatása csupán a plasztikus acél alaki formálásával, melegalakításával egyszerre volt kihívás és öröm. Egy kiállítás lett a vége. A kiállítás nem várt nagy sikere és a megtekintők kérdései, kérései újabb ötleteket generáltak bennem.

A világ egyre inkább hulladékkal telítődik. Így minden, ami ezt a hulladékmennyiséget csökkenti, jobbítja is. Én szeretném jobbítani. Rengeteg fémhulladék kerül szemétként telepekre, ezért eszembe jutott, hogy adjak a fémnek egy második, harmadik, sokadik lehetőséget. Megpróbálom megmutatni, hogy mennyi szépség, jóság és érzelem rejtőzik bennük. Ezért hulladék csavarokat felhasználva elkészült egy sportágakat bemutató sorozat. A következő próbatétel számomra az volt, hogy elkopott, hulladékká vált alkatrészekből, csavarokból, mindenféle vasakból járműveket, motorokat készítettem. Közben újra jönnek ünnepek és ajándékok. Szeretnék mindig valamit létrehozni, aminek a látása elgondolkodtat, érzelmeket vált ki vagy egyszerűen szép. Csak annyira, hogy aki látja, szeretné magáénak tudni.

3443 Mezőnagymihály, Ady Endre utca 37.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Lengyel László kovácsmester – kovácsoltvas termékek (Szentistván)

A kovácsolással középiskolás koromban ismerkedtem meg, és azonnal láttam, hogy ez a szakma az én kijelölt utam. Megfogott, ahogy a rideg fémet tűzből kivéve, képlékenyen úgy alakítja a hozzá értő ember, ahogy akarja. Azonnal átjelentkeztem egy olyan iskolába, ahol csak ezzel kellett foglalkoznom, vagyis kohász tanulóból kovács inas lettem. 


2020 © Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás
3400 Mezőkövesd, Mátyás király út 114.
06 49 511 580
oktarmk@t-online.hu

Készítette a Viacom Informatikai Kft.