Csirmaz László Zsolt
Szűcstermékek
Cím: 3400 Mezőkövesd, Mátyás utca 78.
Tel.: +36 20 367 7415
Mail: csirmaz.zsolt@gmail.com
Web: www.csirmaz-szorme.hu

A szűcsmesterség ősi, hagyományos szakma. Ősi eredetét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a szűcs szavunk – csakúgy, mint a ködmön – maga is bolgár-török eredetű. A 14. században már népes szűcs céhek alakultak. A köznép számára a 18. századig az egyszerűbb ruhákat a juhász- és parasztszűcsök készítették, akiknél a mesterség századokon át apáról-fiúra szállt. A népi szűcsmesterség az I. világháború után majdnem teljesen eltűnt, napjainkban is csak néhány mester dolgozik a bőrökkel hagyományos eljárásokat használva.

Jómagam családunk harmadik generációs tagjaként 1995 óta készítek szűcstermékeket: bekecseket, hagyományőrzők számára pásztorsubákat, busókabátokat. Mindezek mellett egyéb más használati és dísztárgyak is kikerülnek műhelyemből: irhakesztyűk, irhamamuszok- és papucsok, irhamellények, derékmelegítők, szőrmeszőnyegek, irhasapkák, szőrmesapkák.

Mezőkövesdi telephelyünkön hétköznap 8.00–19.00 között, szombaton pedig 9.00–12.00 között várjuk kedves vásárlóinkat. Termékeinket megtalálhatják a környékbeli, valamint felvidéki vásárokon is.

3400 Mezőkövesd, Mátyás utca 78.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Kókáné Pásztor Éva népi iparművész – szűcstermékek (Vatta)

A Dél-Borsodi Mezőség tanyavilágában, juhász családban nőttem fel. Mivel az általános iskola elvégzése után a szűcs szakmát tanultam, és szeretem is, szívügyemnek érzem hogy a szűcsmesterség hagyományokat őrző, szűcshímzéssel díszített viseleti darabokat készítő, kihalt ágáért küzdjek.


2020 © Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás
3400 Mezőkövesd, Mátyás király út 114.
06 49 511 580
oktarmk@t-online.hu

Készítette a Viacom Informatikai Kft.