Kókáné Pásztor Éva népi iparművész
Szűcstermékek
Cím: 3431 Vatta, Rákóczi utca 11.
Tel.: +36 20 443 6001
Mail: kokanepasztor@gmail.com

A Dél-Borsodi Mezőség tanyavilágában, juhász családban nőttem fel. Mivel az általános iskola elvégzése után a szűcs szakmát tanultam, és szeretem is, szívügyemnek érzem hogy a szűcsmesterség hagyományokat őrző, szűcshímzéssel díszített viseleti darabokat készítő, kihalt ágáért küzdjek. Szeretném, ha az utókor számára is lehetősége nyílna a régi szűcsmesterséggel való ismerkedésre. Nem ebből a szakmából van a megélhetésem, csak a szabadidőmben tudok alkotni (sokszor éjszaka).
A geleji, mezőkeresztesi szűcshímzés mintakincsei állnak hozzám legközelebb, szűcsmunkáim szívvel-lélekkel díszítem velük. 2009-től a Hagyományok Házánál a Népi Iparművészeti zsűrinél zsűriztetem alkotásaimat. Országos népművészeti pályázatokra nevezek rendszeresen, ahol díjazásokban is részesültem. 2014-ben ítélték meg a Szűcs Népi Iparművész címet számomra.

Műhelyem Vattán működik, itt vállalok megrendeléseket személyes megkeresés alapján.

3431 Vatta, Rákóczi utca 11.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Csirmaz László Zsolt – szűcstermékek (Mezőkövesd)

A szűcsmesterség ősi, hagyományos szakma. Ősi eredetét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a szűcs szavunk – csakúgy, mint a ködmön – maga is bolgár-török eredetű. A 14. században már népes szűcs céhek alakultak.


2020 © Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás
3400 Mezőkövesd, Mátyás király út 114.
06 49 511 580
oktarmk@t-online.hu

Készítette a Viacom Informatikai Kft.