Fehér Tibor fazekas népi iparművész
Kerámia
Cím: 3400 Mezőkövesd, Eötvös út 23.
Tel.: +36 70 319 4397
Mail: feher_tibor57@t-online.hu
Web: www.mezokovesdifazekas.hu

1957-ben születtem Mezőkövesden. A kerámiával 1978-ban kezdtem ismerkedni. A szakma alapjait a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban tanultam Budapesten. 1982-től dolgozom saját műhelyemben, alkotótársam feleségem, Kriston Erzsébet. Műhelyem és látogatható bemutatótermem a Hadas városrészben, egy XIX. századi nádas házban került berendezésre. Az épület hagyományosan háromosztatú parasztház szobával, konyhával-pitvarral és kamrával. A szobában kiállítást rendeztünk be. A korong az egykori konyhában működik, a kamra pedig raktárként szolgál. A kemence a szomszédos lakóházban üzemel. Munkásságunkkal elsősorban a Közép-Tisza vidék (Mezőcsát, Tiszafüred) fazekas hagyományait és kultúráját igyekszünk továbbéltetni. Műhelyünkben e tájegység ismert edénytípusai (Miskakancsók, madaras butellák, szilkék, tányérok) készülnek, melyekkel rendszeresen részt veszünk hazai és külföldi fazekas kiállításokon és fesztiválokon is. A műhely látogatói nemcsak kész termékeinket vásárolhatják meg, hanem betekintést nyerhetnek az edénykészítés munkafolyamataiba (korongozás, festés, égetés) is. (Forrás: www.dble.hu.)

3400 Mezőkövesd, Eötvös út 23.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Cserépi Cserép (Fehérvári Erika) – kerámia (Cserépfalu)

Védett fehér parasztház a falu főutcáján a Kossuth út 100 szám alatt, ahol anya és lánya az alkotó és ahol a népművészet és a képzőművészet kéz a kézben együtt jár. A ház előtti tábla, illetve az oszlopon lévő fazekas cégér elsősorban a fazekas termékeket hirdeti, de megtalálhatók itt az anya által készített gyönyörű festmények is.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Kincses Kriszti – kerámia (Bükkzsérc)

Kincses Kerámiaműhelyünk a Cseresznyés patak festői völgyében megbúvó szépséges kis faluban, Bükkzsércen nyitotta meg kapuit. A nálunk készülő kerámiák népművészeti ihletésűek, munkásságunkat talán az alábbi idézet fejezi ki legtalálóbban: „A legszebb és legautentikusabb népművészeti motívumok kaptak új értelmezést a kezeitek nyomán.


2020 © Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás
3400 Mezőkövesd, Mátyás király út 114.
06 49 511 580
oktarmk@t-online.hu

Készítette a Viacom Informatikai Kft.