Matyó Népművészeti Egyesület (Matyófolk)
Matyó népviselet, ruhakiegészítők, dísztárgyak
Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori utca 5.
Tel.: +36 49 411 686
Mail: matyofolk@gmail.com
Web: www.matyofolk.hu
Facebook: matyofolk

A Matyó Népművészeti Egyesület hímző és varró műhelye 2007 óta működik. Elsősorban matyó népviseleti ruhadarabok, kézzel hímzett ajándéktárgyak készülnek a Népi Művészetek Házában. A termék előállítás mellett az egyesület művészeti közösségeket működtet, képzéseket, workshopokat, kiállításokat, fesztiválokat, konferenciákat, néptáncműsorokat és egyéb rendezvényeket szervez.

Termékeinket a következő üzletekben találják meg:

Népművészeti Bolt, Mezőkövesd, Szent László tér 8.
Népi Művészetek Háza, Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 5.

3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori utca 5.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Marianna Folk-Art (Gáspárné Bajzát Marianna) – kézműves ruhák, kiegészítők,ajándéktárgyak (Mezőkövesd)

Cégünk 1986. március 6-án egyéni vállalkozásként kezdte, majd 2004-től Kft. formában folytatta tevékenységét. Termékpalettánk rendkívül gazdag és sokszínű: készítünk különféle ajándéktárgyakat, ruházatot, ruházat-kiegészítőket, melyek kézimunkával készülnek és különböző hímzésekkel díszítettek. Mindegyik termékünk hordozza a matyóságra jellemző motívumvilágot, egyediséget.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Matyóporta (Bán Anita) – kézműves matyó ajándéktárgyak, ékszerek (Mezőkövesd)

Családunk immár több, mint 20 éve foglalkozik kézzel hímzett termékek előállításával, melyet 3 éve átvettem édesanyámtól. Termékkörünk így kibővült kézzel festett és gravírozott ékszerekkel, fa- és üvegtárgyakkal.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Mirtusz (Sápi Jánosné népi iparművész) – népi koszorúk, fejdíszek, főkötők, párták, násznagykendők, kitűzők, bokréták (Mezőkövesd)

A régészeti kutatások bizonyították, hogy a nők már a honfoglalás korában is viseltek különböző fejdíszeket, pántokat, pártákat. Az évszázadok során a menyasszonyi viseletek, menyasszonyi fejdísz-viseletek sokat változtak. Minden tájegységnek megvan a rá jellemző fejdísz-viselete. Ez lehet gyöngyös párta, virágkoszorú vagy akár mirtuszkoszorú is.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Pap Julianna Bernadett hímző népi iparművész – kézi hímzésű lakástextilek, használati tárgyak (Mezőkövesd)

Mezőkövesd és környéke nagyon gazdag népművészeti hagyományokkal rendelkezik, mely főként a textileken mutatkozik meg. A népviseletet ma már nem használjuk életvitelszerűen, de a valamikor dúsan hímzett ingek, kötények díszítményeivel a mai használati tárgyakat, ruhadarabokat és viselet kiegészítőket lehet jó ízléssel és gyönyörű kivitelezéssel egyedivé varázsolni.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Antal Simonné – matyó népviselet, ruhakiegészítők, dísztárgyak (Szentistván)

Már gyermekkorom óta elkötelezett híve vagyok a matyó népművészetnek. A nyolcvanas évek elejéig a Matyó Háziipari Szövetkezetbe dolgoztam be, nyugdíjazásom után pedig tovább folytattam a kézműves tevékenységet. 1989 óta vállalkozóként tevékenykedem.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Matyódesign – matyó kézműves termékek (Tard)

Cégünk 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy a helybeli idős matyó asszonyok közreműködésével (kézi hímzés) igényes ruházati termékeket készítsünk. Vállalkozásunk tehát egyben társadalmi vállalás is, amely munkát ad több mint 35 embernek.


2020 © Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás
3400 Mezőkövesd, Mátyás király út 114.
06 49 511 580
oktarmk@t-online.hu

Készítette a Viacom Informatikai Kft.