Antal Simonné
Matyó népviselet, ruhakiegészítők, dísztárgyak
Cím: 3418 Szentistván, Széchenyi u. 91.

Tel.: +36 20 250 4967
Mail: konczneam@gmail.com

Már gyermekkorom óta elkötelezett híve vagyok a matyó népművészetnek. A nyolcvanas évek elejéig a Matyó Háziipari Szövetkezetbe dolgoztam be, nyugdíjazásom után pedig tovább folytattam a kézműves tevékenységet. 1989 óta vállalkozóként tevékenykedem.
Főbb termékeim: blúzok, kötények, táskák, terítők, képeslapok, könyvjelzők. A használati tárgyak iránt inkább az idősebb, a hagyományok iránt fogékony korosztály érdeklődik. A hímzéssel ellátott ruhadarabok és kiegészítők (blúzok, szoknyák, táskák, mellények) a fiatalabb korosztály körében népszerűek. A külföldi turisták is előszeretettel vásárolják, nagy büszkeséggel tölt el, hogy munkáim eljutottak már a világ számos országába. Termékeimen a szentistváni matyóság hímzéskultúráját jeleníti meg, örökíti át az utókornak. Lányom folytatja a családi hagyományt, tervezéssel és kivitelezéssel is besegít a vállalkozásba, az üzleti ügyek intézésébe.

Termékeimből Szentistvánon a Széchenyi u. 91. szám alatt lehet vásárolni, de vállalok megrendeléseket is, személyesen vagy telefonon, e-mailben. Igény esetén egyedi termékekkel is állok a kedves vendégek rendelkezésére.

3418 Szentistván, Széchenyi u. 91.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Marianna Folk-Art (Gáspárné Bajzát Marianna) – kézműves ruhák, kiegészítők,ajándéktárgyak (Mezőkövesd)

Cégünk 1986. március 6-án egyéni vállalkozásként kezdte, majd 2004-től Kft. formában folytatta tevékenységét. Termékpalettánk rendkívül gazdag és sokszínű: készítünk különféle ajándéktárgyakat, ruházatot, ruházat-kiegészítőket, melyek kézimunkával készülnek és különböző hímzésekkel díszítettek. Mindegyik termékünk hordozza a matyóságra jellemző motívumvilágot, egyediséget.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Matyó Népművészeti Egyesület (Matyófolk) – matyó népviselet, ruhakiegészítők, dísztárgyak (Mezőkövesd)

A Matyó Népművészeti Egyesület hímző és varró műhelye 2007 óta működik. Elsősorban matyó népviseleti ruhadarabok, kézzel hímzett ajándéktárgyak készülnek a Népi Művészetek Házában.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Matyóporta (Bán Anita) – kézműves matyó ajándéktárgyak, ékszerek (Mezőkövesd)

Családunk immár több, mint 20 éve foglalkozik kézzel hímzett termékek előállításával, melyet 3 éve átvettem édesanyámtól. Termékkörünk így kibővült kézzel festett és gravírozott ékszerekkel, fa- és üvegtárgyakkal.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Mirtusz (Sápi Jánosné népi iparművész) – népi koszorúk, fejdíszek, főkötők, párták, násznagykendők, kitűzők, bokréták (Mezőkövesd)

A régészeti kutatások bizonyították, hogy a nők már a honfoglalás korában is viseltek különböző fejdíszeket, pántokat, pártákat. Az évszázadok során a menyasszonyi viseletek, menyasszonyi fejdísz-viseletek sokat változtak. Minden tájegységnek megvan a rá jellemző fejdísz-viselete. Ez lehet gyöngyös párta, virágkoszorú vagy akár mirtuszkoszorú is.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Pap Julianna Bernadett hímző népi iparművész – kézi hímzésű lakástextilek, használati tárgyak (Mezőkövesd)

Mezőkövesd és környéke nagyon gazdag népművészeti hagyományokkal rendelkezik, mely főként a textileken mutatkozik meg. A népviseletet ma már nem használjuk életvitelszerűen, de a valamikor dúsan hímzett ingek, kötények díszítményeivel a mai használati tárgyakat, ruhadarabokat és viselet kiegészítőket lehet jó ízléssel és gyönyörű kivitelezéssel egyedivé varázsolni.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Csibirka Egyesület – szentistváni matyó hímzés motívumai (színezőfüzet) (Szentistván)

Az egyesület 2013 óta van bejegyezve, de tevékenységét 2018-ban kezdte meg. 2019-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával több mint 2 órás dokumentumfilmen feldolgozta a szentistváni matyó népviseletet, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával megteremtette működésének pénzügyi és szervezeti alapjait és szakmai programjának megvalósítása keretében környezetbarát tevékenységet végzett.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Matyódesign – matyó kézműves termékek (Tard)

Cégünk 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy a helybeli idős matyó asszonyok közreműködésével (kézi hímzés) igényes ruházati termékeket készítsünk. Vállalkozásunk tehát egyben társadalmi vállalás is, amely munkát ad több mint 35 embernek.


2020 © Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás
3400 Mezőkövesd, Mátyás király út 114.
06 49 511 580
oktarmk@t-online.hu

Készítette a Viacom Informatikai Kft.