Matyóporta (Bán Anita)
Kézműves matyó ajándéktárgyak, ékszerek
Cím: 3400 Mezőkövesd, Mártírok útja 19.
Tel.: +36 70 324 9566, +36 20 237 3891
Mail: byany.art@gmail.com, matyoporta@gmail.com
Web: www.matyorozsa.hu

Családunk immár több, mint 20 éve foglalkozik kézzel hímzett termékek előállításával, melyet 3 éve átvettem édesanyámtól. Termékkörünk így kibővült kézzel festett és gravírozott ékszerekkel, fa- és üvegtárgyakkal. Eleinte csupán saját elképzeléseinknek megfelelően készítettük a tárgyainkat értékesítés céljából, majd később egyéni kívánságok megvalósítására is adtuk fejünk. Az évek alatt mottónkká vált az, hogy

„Nincs lehetetlen, csak tehetetlen…”

Legjobb tudásunk szerint igyekszünk minden felkeresésnek és felkérésnek megfelelni, versenyképesnek maradni minden körülményben. Családunk szenvedélyesen szereti a kézzel készített különféle tárgyakat, ezért készítésük közben gyakran új ötletek merülnek fel. Ennek köszönhető talán az is, hogy időről-időre új köntösbe bújnak termékeink, még változatosabbá téve repertoárunkat.

3400 Mezőkövesd, Mártírok útja 19.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Marianna Folk-Art (Gáspárné Bajzát Marianna) – kézműves ruhák, kiegészítők,ajándéktárgyak (Mezőkövesd)

Cégünk 1986. március 6-án egyéni vállalkozásként kezdte, majd 2004-től Kft. formában folytatta tevékenységét. Termékpalettánk rendkívül gazdag és sokszínű: készítünk különféle ajándéktárgyakat, ruházatot, ruházat-kiegészítőket, melyek kézimunkával készülnek és különböző hímzésekkel díszítettek. Mindegyik termékünk hordozza a matyóságra jellemző motívumvilágot, egyediséget.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Matyó Népművészeti Egyesület (Matyófolk) – matyó népviselet, ruhakiegészítők, dísztárgyak (Mezőkövesd)

A Matyó Népművészeti Egyesület hímző és varró műhelye 2007 óta működik. Elsősorban matyó népviseleti ruhadarabok, kézzel hímzett ajándéktárgyak készülnek a Népi Művészetek Házában.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Mirtusz (Sápi Jánosné népi iparművész) – népi koszorúk, fejdíszek, főkötők, párták, násznagykendők, kitűzők, bokréták (Mezőkövesd)

A régészeti kutatások bizonyították, hogy a nők már a honfoglalás korában is viseltek különböző fejdíszeket, pántokat, pártákat. Az évszázadok során a menyasszonyi viseletek, menyasszonyi fejdísz-viseletek sokat változtak. Minden tájegységnek megvan a rá jellemző fejdísz-viselete. Ez lehet gyöngyös párta, virágkoszorú vagy akár mirtuszkoszorú is.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Pap Julianna Bernadett hímző népi iparművész – kézi hímzésű lakástextilek, használati tárgyak (Mezőkövesd)

Mezőkövesd és környéke nagyon gazdag népművészeti hagyományokkal rendelkezik, mely főként a textileken mutatkozik meg. A népviseletet ma már nem használjuk életvitelszerűen, de a valamikor dúsan hímzett ingek, kötények díszítményeivel a mai használati tárgyakat, ruhadarabokat és viselet kiegészítőket lehet jó ízléssel és gyönyörű kivitelezéssel egyedivé varázsolni.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Antal Simonné – matyó népviselet, ruhakiegészítők, dísztárgyak (Szentistván)

Már gyermekkorom óta elkötelezett híve vagyok a matyó népművészetnek. A nyolcvanas évek elejéig a Matyó Háziipari Szövetkezetbe dolgoztam be, nyugdíjazásom után pedig tovább folytattam a kézműves tevékenységet. 1989 óta vállalkozóként tevékenykedem.

A Mezőkövesdi járás hasonló termékei

Matyódesign – matyó kézműves termékek (Tard)

Cégünk 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy a helybeli idős matyó asszonyok közreműködésével (kézi hímzés) igényes ruházati termékeket készítsünk. Vállalkozásunk tehát egyben társadalmi vállalás is, amely munkát ad több mint 35 embernek.


2020 © Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás
3400 Mezőkövesd, Mátyás király út 114.
06 49 511 580
oktarmk@t-online.hu

Készítette a Viacom Informatikai Kft.